boraboa

U srcu Tihog oceana smjestio se udaljeni, izolirani arhipelag koraljnih otoka koji pokrivaju ukupnu površinu veću od Europe. Ovo je mjesto raj zemaljski u kojem ćete pronaći najljepše rajske plaže s najboljim bijelim pijeskom i natirkiznijom bojom mora na svijetu. Francuska Polinezija sa svojim otocima Tahitijem, Mooreom i Bora Borom predstavlja jednu od najekskluzivnijih i najboljih odmorišnih destinacija na svijetu. Ovo otočje je uistinu pravi melem za oči i sva ostala osjetila. Plaže iz snova, skriveni zaljevi, otoci iz snova – svijet potpuno drugačiji od svega što poznajemo, tako da se s razlogom čini kao mjesto iz snova. Kada ste se već odlučili za boravak na Bora Bora, onda vrijedi i tići na izlete na kojima ćete bez sumnje uživati:

BORA BORA SAFARI
Krenite na safari terenskim vozilom (džip) i zahvaljujući znanjima i iskustvu vašeg vodiča, otkrijte i istražite divlju unutrašnjost i planine Bora Bore, svete hramove i tragove američke nazočnosti iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Uživajte u spektakularnim panoramskim vidicima na tirkizno-plavu lagunu ovog prekrasnog otoka. Imat ćete priliku degustirati tropsko voće na jednoj od tradicionalnih plantaža s otočnim lokalnim vodičima koji će s vama podijeliti svoje znanje o ovdašnjoj flori i fauni, lokalnim običajima, povijesti i kuluri Bora Bore.
Posjetite jedinstvenu  farmu bisera kako biste se upoznali s tajnom polinezijskih crnih bisera. Od kulture kamenica do skupljanja bisera po njihovoj klasifikaciji, do oblikovanja i stvaranja umjetničkog nakita, saznat ćete sve o biserima i ljudima koji ih stvaraju.

POSMATRANJE MORSKIH PASA, LAGUNARIUM I PIKNIK (BORA BORA)
Ukrcajte se na brod koji će vas odvesti na jedinstveni izlet u lagunu Bora Bora, tri puta veću od glavnog otoka. To je uistinu nenadmašan spektakl boja i svjetlosti, prepustite tijekom izleta ljepoti mjesta između kristalno-prozirne lagune i strme planine. Brod će se prvo zaustaviti na koraljnom grebenu , vodič će privući morske pse, a vi ćete se doslovno sresti licem u lice s morskom psinom –doživljaj koji vas zaista neće ostaviti ravnodušnim! Moći ćete uživati u ovom spektaklu s broda ili u moru uz pomoć vaše maske i disaljke,naravno ukoliko to želite.
Drugo zaustavljanje predviđeno je u „vrtu koralja“ gdje ćete moći plivati među tisućama koralja i šarenih tropskih ribica. Zatim ćete se zaustaviti na otočići (lok. „motu“) gdje se smjestio Lagunarium na Bora Bori. U tom prirodnom okruženju, Lagunarium vam nudi mogućnost slobodnog plivanja u tri bazena usporedno s morskim životinjama poput kornjača, raža, itd. Vodič će vas naravno uputiti kako im se približiti prije nego što zaplivate u njihovoj neposrednoj blizini. Zatim će vam biti poslužen piknik ručak uz obilje svježeg lokalnog voća – vrhunska delicija.

TAHITI – KRUŽNA TURA
Otkrijte Tahiti na kružnoj turi otokom. Razgledajte: One Tree Hill, The Arahoho Blowhole – nalazi se na sjevernoj obali i predstavlja zanimljiv reljefni fenomen, muzej Gauguin, botanički vrt, muzej Tahitija i okolnih otoka te slapove.

UPOZNAVANJE S POLINEZIJOM
Uključuje posjet muzeju Tahitija i okolnih otoka te “marae Arahurahu” – to je tip otvorenog hrama ili hrama na otvorenom – u prirodi, najčešće su takvi hramovi napravljeni u šumama, na visoravnima i u njima su postavljeni kameni kipovi kojima su se prinosili darovi prirode i životinjske žrtve

MOOREA – KRUŽNA TURA
Na ovoj kružnoj turi Mooreom moći ćete vidjeti i posjetiti Tiki village – tipično selo uz morsku lagunu i ručati uz polinezijsku predstavu, uz plesače s vatrom, glumce i pjevače.

FRANCUSKA POLINEZIJA

Službeni naziv: Francuska Polinezija
Zempljopis: Francuska Polinezija je prekomorska zemlja Francuske (francuski: pays d’outre-mer, ili POM) koja se nalazi u Tihom oceanu otprilike 6.000 km istočno od Australije. Glavni i najpoznatiji otok je Tahiti koji se nalazi u skupini Društvenih otoka (Îles de la Société). Na Tahitiju se nalazi i glavni grad Papeete.
Glavni grad: Papeete, 26.181 stanovnika
Službeni jezik: francuski, regionalni jezici: tahićanski, paumotu,
Valuta:Francuski pacifički franak (CPF). Novčanice za CPF 10.000, 5.000, 1.000 i 500. Kovanice za CPF 100, 50, 20, 10, 5, 2 i 1 centima. Tečaj francuskog pacifičkog franka vezan je uz Euro.
Vremenska razlika:Tahiti pokrivaju tri vremenske zone: Gambier otoci CET -10, Marquesas otoci CET -10,5, Tahiti CET -11.
Viza: nije potrebna
Cijepljenje: nije potrebno
Pozivni broj zemlje: +689
Električni napon: 220-240 V/50Hz
Odjeća: lagana ljetna odjeća od prirodnih materijala, šešir, sunčane naočale. Za večernje sate i duži boravak u prostorima s klima uređajima potrebno je imati laganiju vestu.
Klima: Umjerena, a osvježenje nose povjetarci koji pušu sa mora. Postoje dvije glavne sezone: kišna (sparno i kišovito vrijeme) od studenog do ožujka te sušna (osvježavajuće i suho vrijeme) od travnja do listopada.
Hrana i piće: Voda iz vodovoda je uobičajeno klorirana i prilično sigurna za konzumaciju. Voda u bocama je dostupna u trgovinama te je preporučujemo za prva dva tjedna boravka na otočju. Mlijeko je pasterizirano, a mliječni proizvodi sigurni za konzumaciju. Lokalno meso, perad, plodovi mora, voće i povrće su općenito sigurni za konzumaciju.
U svim većim hotelima restorani poslužuju specijalitete kineske, francuske, talijanske i vijetnamske kuhinje te polinezijske specijalitete. Papeete je poznat po kineskim i francuskim restoranima. Za one sa plićim džepovima najbolja opcija su prikolice parkirane duž bale gdje poslužuju odreske, prženi krumpir, piletinu, poisson cru, brochettes i kebab. Napominjemo da na ulazu u restoran možete obratiti pažnju na znak dolara: “$$$$” označava vrlo skup restoran, a “$” onaj sa niskim cijenama.

Pošaljite nam upit!


  Kontaktirajte nas za upit!


  Obavezna polja su označena sa *  fidzi

  Locirana u Južnom Pacifiku, većina otoka su vulkanskog porijekla, međutim danas ne postoji ni jedan aktivan vulkan. Najveći otoci su Viti Levu i Vanua Levu, koja zauzimaju najveći dio ukupne površine zemlje, a ostatak čine rajski otočići prekrivena bijelim pijeskom, palmama i bungalovima, u kojima će vaš boravak podsjećati na najdivniji san…

  Fidži je poznat širom svijeta po vrlo ljubaznom lokalnom stanovništvu. Fidžijanci su nastali ukrštanjem melanezijske, mikronezijske, polinezijske, indijske i kineske kulture. Ovaj jedinstven narod bogate povijesti i kulture u prošlosti je karakterizirao kanibalizam. U “Muzeju Fiji” u Suvi se i danas može vidjeti cipela poznatog misionara Tomasa Bekera, jednog od najpoznatijih žrtava kanibalizma.

  Neopisivo lijepe plaže i tirkizno more su glavna karakteristika Fidžija. Svake godine ovu otočnu zemlju posjeti približno pola milijuna turista iz cijelog svijeta, u periodu od travnja do rujna. Fidži je zaista top destinacija za sve one koji preferiraju pasivan odmor i potpuno uživanje u apsolutnoj egzotici. Svjetski turistički vodiči navode nekoliko mjesta koje obavezno treba posjetiti. To su glavni grad Suva, otok Tavenui, ribarski raj Nanuja Balavu, laguna u Lailaiu…

  Za strastvene avanturiste u lokalnim turističkim agencijama se mogu organizirati osobni aranžmani, koji obuhvaćaju noćenje pod vedrim nebom na nekom od netaknutih otoka.

  Ako planirate posjetiti Fidži, evo za početak šest otoka koje bi se isplatilo obići i na njima uživati. Neki od ovih otoka već su vam poznati zahvaljujući, naravno, Hollywoodu. Njihove su prirodne ljepote poput razglednica nekih davnih vremena, s bijelim pijeskom i palmama punima kokosovih oraha.

  Monuriki

  Ovaj otok možda vam je poznat – naime, u filmu ”Brodolom života” na njemu je zaglavio Tom Hanks i jedini mu je prijatelj tu bio Wilson (odbojkaška lopta). Otok je nenaseljen, ipak  možete uzeti turu i obići ključne lokacije na kojima se radnja filma odvija. Ovdje se i roni, kornjače ostavljaju jaja, no najzanimljivije je da se kasnije možete pohvaliti da Tom Hanks nije jedini doživio brodolom života…

  Viti Levu

  Pola populacije Fidžija živi na ovom otoku, gdje se nalazi i glavni grad Suva. U glavnom gradu imate priliku razgledati parlament, muzeje, mnoštvo hotela i barova te živahnu i šarenu tržnicu. Ovo je najveći otok u arhipelagu i samim time dosta ga turista posjeti. Ako želite upoznati komercijalnu stranu Fidžija, ovdje se nećete razočarati.

  Nananu-I-Ra

  Iz zraka ovaj otok prekrasne i netaknute prirode izgleda kao skupina malih rtova, a od svih otoka daleko je i najtanji. Na njemu postoji nekoliko koliba na plaži u kojima možete skuhati obroke, ali ovdje ne postoje nikakvi barovi, restorani i slično. Ovaj otok zapravo je idealan za sve one koji traže divlju stranu Fidžija.

  Yasawas

  Otok je proslavio veliki filmski hit ”Plava laguna” iz 1980. s Brooke Shields Christopherom Atkinsom u glavnim ulogama. Poprilično je stjenovit, a jedini je način da do njega dođete prijevoz katamaranom, ali kad ste na njemu, opustite se vožnjom kajakom, ronjenjem ili nečim trećim. Od svibnja do listopada možete roniti zajedno s ražama.

  Vanua Levu

  Ovdje se snimao poznati TV show ”Survivor”, što će reći da je otok dovoljno moderan i ugodan da bi ugostio televizijsku ekipu, a ima i dovoljno pješčanih plaža i drveća kokosa, koje kamere uvijek vole. Manje je naseljen od spomenutog Viti Levu, ali nudi brojne planinarske ture. Ovdje se isplati iznajmiti auto i uvjeriti zašto ovo definiramo kao tropski raj.

  Ovalau

  Najveći grad ovog otoka, Levuka, nekoć je bio glavni grad Fidžija. To znači da ćete, za razliku od ostalih otoka, ovdje naići na povijesne zgrade europskog tipa gradnje, koje govore o kolonijalnoj prošlosti. Trajekt vas obično iz Suve prebaci do Levuke i Ovalau resorta ili hotela Royal, koji se diči činjenicom da je najstariji hotel u južnom dijelu Pacifika.

  Pošaljite nam upit!


   Kontaktirajte nas za upit!


   Obavezna polja su označena sa *   Posjetite nas na društvenim mrežama!

   Posjetite nas na društvenim mrežama!

   by avioexpress.ba