AzijaEuropaISTANBUL

istanbul

Vrata Evrope u Aziju svojom raskošnom kulturnom ostavštinom nikad ne prestaje da fascinira. Ovaj sjajni grad, podignut na mjestu gdje se i bukvalno susreću istok i zapad, uobličile su 4 snažne civilizacije: grčka, rimska, bizantijska i osmanlijska. Kroz svoju historiju ponosno je nosio imena: Bizantion, Novi Rim, Kon- stantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, prava košnica sa preko 17 miliona stanovnika, koji žive i rade na dva kontinenta. Moderni trg Taksim, ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, će učiniti da se osjećate kao u bilo kojoj svjetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbježno vratiti par stotina ili čak hiljada godina i osjetiti dekadenciju, ali i rodoljublje bizantijskih imperatora, genijalno plan- iranje rimskih urbanista, gotovo neizmjernu moć sultana… Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo

– nigdje ih nećete naći ovako isprepletane i neraskidivo povezane kao u Istanbulu. Tokom posjete Istanbulu ne prospustite priliku za obila-

zak starog grada: Hipodrom, Plava džamija – monumen-

talno zdanje sa 6 minareta, Aja Sofija – nekadašnja crkva pretvorena u džamiju, Topkapi dvorac – koji je preko 400 godina bio glavna rezidencija otomanskih vladara, Kapali čaršiju – sa više od 60 ulica i 4000 radnji, Misir čaršiju – bazar začina.

Krstarenje Bosforom je nezaobilazni dio posjete Istanbulu

– gdje ćete iz luke na Eminonu započeti osvajanje Istan- bula. Uživat ćete u Zlatnom Rogu, Galata mostu, Galata kuli, džamiji Selimija, Dolmabahče dvorcu Bešiktašu, kvartu Ortakoy, Rumeli hisaru, mostovima koji spajaju dva kontintenta i još mnogo toga.

Tu su svakako i nezaobilazni muzej Miniaturk, jednog od najvećih minijaturnih parkova u svijetu koji sadrži preko 105 građevina iz Osmanskog perioda, zatim muzeja Pan- orama 1453, muzeja koji će Vas ostaviti bez daha jer ćete imati osjećaj kao da skupa sa Sultanom osvajate Istanbul. Vidikovc Čamlidža, mjesto gdje se Vaša duša odmara u pogledu na evropski dio Istanbula.

U večernjim satima posjetite neki od nacionalnih restora- na i uživajte u tradicionalnoj turskoj večeri sa trbušnim plesačicama i turskim folklorom.

A za ljubitelje shoppinga – posjeta jednom od mnogobro- jnih tržnih centara.

Doživite Istanbul…I vratite se opet s nama.

Pošaljite nam upit!


  Kontaktirajte nas za upit!


  Obavezna polja su označena sa *  Share on social networks

  Posjetite nas na društvenim mrežama!

  Posjetite nas na društvenim mrežama!

  by avioexpress.ba