MAROKO I ANDALUZIJA

Destinacija
Više od jednog
 • Informacije
 • Plan
 • Lokacija
 • Galerija
 • Slične ponude

Šta je uključeno

Destinacija
Afrika , Europe Otkrij destinacije
Cijena uključuje
 • Autobus visokoturističke klase
 • Avio prevoz
 • Noćenja u hotelima sa 3*
 • Noćenja u hotelima sa 4*
 • Pratilac grupe
 • Usluge vodiča
Cijena ne uključuje
 • Aerodromske takse 260 €
 • Doplata za 1/1 sobu
 • Putničko zdravstveno osiguranje
 • Ulaznica za Alhambru
 • Ulaznice za muzeje i druge spomenike 60 €
 • Viza za Maroko 30 €

Posjetite kraljevske gradove Maroka  i upoznajte se sa kulturnom ove nevjerovatne zemlje , a zatim uronite u svijet srednjovjekovnog juga Španije, ćipkane arapske arhitekture, strastveog flamenca, toplih boja i ritualne borbe s bikovima. Ekspolozija boja, aroma i utisaka iz dva različita svijeta…

Kraljevina Maroko je najzapadnija država sjeverne Afrike, koju okružuje na sjeveru Sredozemno more, na zapadu Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas pružaju granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Od Evropskog kontinenta razdvaja je Gibraltarski moreuz. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta, s jedne strane visoke planine i ski centri poput onih u Alpima, a s druge strane vinogradi i cvijetna polja izrazitih boja,  prostrane plaže, pustinje i pustinjske oaze.
Ovom afričkom zemljom danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Kraljevski gradovi Marrakech, Fes, Meknes i prestonica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim Medinama vijekovima se ništa ne menja. Unutar njih, u lavirintu uskih Souka, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija se u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.

Andaluzija je najjužnija španska pokrajina koja se prostire na 87.000 km2 i broji oko 7 miliona stanovnika. Ubraja se u jednu od najmnogoljudnijih regija Evrope. Al-Andaluz, kako su je nazivali Arapi, ujedno predstavlja i vijekovnu sponu španske, arapske, romske i jevrejske kulture, koje su, svaka na svoj način, utisnule pečat ovom dijelu Pirinejskog poluostrva i načinile ga jednom od najuzbudljivijih turističkih destinacija. Domovina flamenka, koride, čuvenih španskih gitara, magičnih pejzaža i kultura, te nesvakidašnje raskošne ljepote. Andaluzija je jedan od arhitektonski i historijski najljepših i najinteresantnijih dijelova Evrope, a samim tim i Španije, sa svojim starim gradovima, Granadom, Cordobom, Malagom i Sevillom, koji su nezaobilazni dio svjetske kulturne baštine. Andaluzija je domovina Velaskeza i Pabla Pikasa, a ovo podneblje opisao je i Ernest Hemingvej u svom romanu “Sunce se ponovo rađa”

Dakle, puno je razloga za putovanje!!!

 • 1. DAN
 • 2. DAN
 • 3. DAN
 • 4. DAN
 • 5. DAN
 • 6. DAN
 • 7. DAN
 • 8. DAN
 • 9. DAN
 • 10. DAN
 • 11. dan
1. DAN

Sarajevo-Dubrovnik-Malaga

Okupljanje grupe i vožnja autobusom do Dubrovnika. Polijetanje sa dubrovačkog aerodroma za Malagu 14:30h. Dolazak u Malagu. Transfer do hotela. Noćenje.

2. DAN

Malaga -Granada

Doručak. Početak kružne ture. Vožnja prema Granadi. Obilazak Granade-simbola ujedinjenja Španije , i njene historijske jezgre, ulice Alceiceria-poznata i pod nazivom Arapski bazar, koji se sastoji od nekoliko ulica, a u sklopu kojeg se nalazi i Kraljevska kapela i Katedrala. Prvi Bazar sagrađen je u 15. stoljeću i postojao je sve do 19.stoljeća  kada je izgorio u požaru. Izrađena je replika koja je manja nego polovina nekadašnjeg bazara. Danas ovdje možete kupiti razne suvenire i rukotvorine kao što su fajalauza (tradicionalna lokalna oslikana keramika), taracea (vitraž svjetiljke), tkaninu i svilu. U poslijepodnevnim satima obilazak grandiozne Alhambre,“crvene palače“, iznimo uspjelom remek-djelu vladara Nasridske dinastije, posljednjih maurskih vladara na Iberskom poluotoku. Alhambra je doslovno mali grad koji je imao kraljevske odaje, portale, džamije, kupatila, odaje za sluge, vojne barake, štale, radionice, lijevaonicu i mogobrojne vrtove. Ispred nje se nalazi Lavlje dvorište (Platio de los Leones) s arkadama, koje održavaju muslimansku ideju raja (perzijski: faradis). Dopustite da Vas ćari i čudesna ljepota Alhambre vrate u vrijeme davne slave i moći maurske kulture, umjetnosti i nauke. Slobodno vrijeme u središtu Granade. Večera. Noćenje.

3. DAN

Granada -Cordoba

Doručak. Vožnja prema Cordobi-„dalekoj i samoj“, kako ju je pjevao najpoznatiji španjolski pjesnik Federico Garacia Lorca: Cordoba-grad veličanstvene i tipične andaluzijske arhitekture, sa najpoznatijim islamskim spomenicima na svijetu (čitava povijesna jezgra dio je UNESCO-ove svjetske baštine) i najljepšim zatvorenim dvorištima Španije (patios). Po dolasku razgledavanje historijske jezgre: Židovska četvrt-Calleja de los flores, najpopularnije ulice u Cordobi. Zatim posjeta džamije/katedrale Mezquita-rimo-katolička katedrala, a prije toga jedna od najvećih, i po arhitekturi zasigurno jedna od najljepših  džamija u svijetu. Prvi muslimaksi Emir Abdurahman kupi je lokaciju stare vizigotsk ecrkve od tamošnje kršćanske zajednice i na tom mjestu zapoćeo gradnju ove grandiozne džamije, druge po veličini u islamskom svijetu. Gradnja je počela 784.godine i prvobitno je nazvana „Aladžma“ po suprugi Abdurahmana I. Slobodno vrijeme. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. DAN

Cordoba- Sevilla

Nakon dorička nastavljamo putovanje za Sevillu-glavni grad muslimanske Španije i prijestolnicu Andaluzije. Obilazak započinjemo posjetom najpoznatijeg simbola Seville- katedrala posvećena Djevici Mariji-izrađena na mjestu nekadašnje maurske džamije dinastije Almohadi iz 1198.godine i zvonika Giralda-nekadašnje munare, visine 105 metara. U nastavku šetnja i razgledavanje Maria Lusia Park-sagrađenog u maureskom stilu za Svjetski sajam 1929.godine, koji obuhvaža fontane, paviljone i mnogobrojna slikarska djela. Zatim obilazak Plaza de Espanja (Španski trg) koji je najbolji primjer renesanskog stila u Španiji. Slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Seville. Odlazak do hotela, večera i noćenje.

5. DAN

Sevilla- Tarifa -Tanger

Doručak. Iz  Seville krećemo prema Gibraltaru. Stižemo u Tarifu -grad i luku u južnoj Španiji, u autonomnoj pokrajini Andaluzija. To je najjužniji grad kontinetalne Europe, gdje su Europa i Afrika najbliži, razdvaja ih samo 14 km. Zbog strateški važnog položaja na južnoj tački  Gibratalskog moreuza, Tarifa je često bila na scenu i historijskog događaja. (Fakultativno mogućnost poludnevnog obilaska države Gibraltar). Trajektom prelazimo preko Gibratalskog moreuza. Prelazimo iz Tarife u Tanger, iz Španiej u Maroko,  iz Evrope u Afriku. Stižemo u Tanger. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. DAN

Tanger- Rabat

Nakon doručka, nastavak putovanja prema Rabatu „bijeli grad“-glavno političko i upravno središte Maroka, na ušću rijeke Bou Regrer u Atlanski ocean. Tokom obilaska posjetit ćemo Kraljesvku palaču (Mehouar) u srcu Rabata, sa tri pristupne kapije i Ahl-Fas džamije sa prelijepim ilustracijama islamske umjetnosti, zatim mauzoleja Mohameda V, kula Hassan -minaret izgrađene džamije , započete 1195. godine, koja je trabala da bude najveći minaret na svijetu. Dolazak u hotel. Noćenje.

7. DAN

Rabat-Maknesh-Fes

Doručak. Nastavak putovanja. Dolazak u Maknesh-kraljevski grad, nazvan po berberskom plemenu Miknasa(berberski: Imeknasen). Obilazak Medine-Starog grada opasanog gradskim zidinama dugim 40 km- uvršten na listu UNESCO svjetske baštine 1996.godine., Sultanove palače 1680.godine, zatim mouzoleja Moulaj Ismaila, širokog trga isprem monumentalne gradske kapije Bab el Mansour koji je natkrivena tržnica (souk) hrane. Souci Makneša su među najbogatijim i najorginalnijim u zemlji. Nakon obilaska Mekneša, slijedi nastavak putovanja prema Fesu-najstariji od četiti kraljevska marokanska grada. Večera. Noćenje.

8. DAN

FES

Doručak. Cjelodnevni obilazak Fesa-najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog  pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes)-najstariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila-posjetom Medresa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine-poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojni Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarima i kovačkim radnjama. U posliejpodnevnim satima obilazimo Fez Jdid-Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276.godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Večera. Noćenje

9. DAN

Fes-Marrakech

Doručak. Polazak za Marrakesh. Na putu za Marrakech proći ćemo pored berberskih sela u predivnoj šumi na planini Atlas, Immouzer du Kandar-1350m i Ifrane-1665m nadmorske visine, koji su ljeti odlična odmarališta, a zimi ski-centri.Nakratno ćemo zastati u Beni Mellal, poljoprivrednom centru Maroka, i obići poznatu Kazbu Ras el Ain, sagrašenu u blizini izvora rijeke Ain Asserdoun kako bi zaštitila ovaj izvor i okolinu. (Tvrđave u Maroku nazivaju se kazbama, a zgrade u kazbu građene su od gline).Smeštaj u hotel. Noćenje.

10. DAN

Marrakech

Doručak. Dan posvećen otkrivanju i obilasku Marrakecha, jednog od najljepših i najvažnijih kraljeva Maroka, poznatog kao i „Biser juga“. Marrakesh je postao prijestolnica u 16.stoljeću i doživio je najveži procvat u vrijeme bogatih sultana dinastije Saad. U 20.stoljeću paša od Marrakecha, poznat kao „Gospodar Atlasa“, postao je veliki ambasador grada i Marrakech pisao na glamuroznu turističku kartu. Naš obilazak Marrakecha započinjemo od Medine- stari grad koji je zbog svojih čuvenih Kazbi- tvrđava iz 12. i 14. stoljeća, džamije Koutoubia iz 1162.godine, zajedno s vrtovima Agdal i Menara, upisan na UNESCO listu svjetske baštine. U Novom dijelu grada (Gueliz) obilazimo vrt Mažorel (Jardin Majorelle), u čiju ljepotu i raskošnost ćete se i sami uvjeriti. U posliejpodnevnim satima obilazak Souka (natkrivenih tržnica), najvećih u Maroku, zatim obilazak glavne znamenitosti grada-Džemaa el Fna (arapski „sastanak mrtvih“), nekadašnje gubilište i svjetski poznata srednjovjekovna tržnica koja je i sada vitalno mjesto gdje orijentalni pripovjedaći pričaju priče, a krotitelji zmija i žongleri pokazuju svoja umijeća. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

11. dan

Marrakesh-Casablanca-Sarajevo

Doručak. Nastavak putovanja. Putovanje zaokružujemo dolaskom u grad Cassablancu-egzotičnu mješavina afričke, arapske i evropske kulture. Ovaj drugi po veličini grad je i glavno privredno središe Maroka. Samo pominjanje riječi Cassablanca u mnogimaod nas probudit će emocije na čuveni istoimeni film sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman i uloga grada Cassablance u historiji Afrike i Evrope. Kružnu turu započinjemo obilaskom Cassablance i njenih znamenitosti: Kraljevske palače, džamije Hasana II-najveće džamije u Kraljevini Maroko, Trg Muhameda V, Hubat četvrti, te širokog bulevara stambene četvrti Anfa i njenih starih kuća iz 30-tih i 40-tih godina, izgrađena u francuskom stilu. Večera. Polazak za Sarajevo u 00:00. Završetak kružne ture.

Više o Afrika

Više o Europe

Share on social networks

Posjetite nas na društvenim mrežama!

Visit us on Social Networks

by avioexpress.ba

Close

MAROKO I ANDALUZIJA

Destination
Više od jednog

  Ispunite formu za rezervaciju. Obavezna polja su naznačena sa *