Umra 29.01. – 07.02.2024

Cijena
2499KM po osobi
Destinacija
Medina i Mekka

Itinerer putovanja: Sarajevo – Džida - Medina – Mekka- Džida– Sarajevo

UMRA - 29.01. - 07.02.2024.
 • Informacije
 • Lokacija
 • Galerija
 • Slične ponude

Šta je uključeno

Destinacija
Medina i Mekka Otkrij Medina i Mekka
Lokacija polaska
Sarajevo - Džida
Lokacija povratka
Džida - Sarajevo
Cijena uključuje
 • Aerodromske takse
 • Autobus visokoturističke klase
 • Avio prevoz
 • organizacija putovanja
 • Pratilac grupe
 • Transfer aerodrom - hotel - aerodrom
 • Transfer Medina-Mekka, obilazak i prijevoz prilikom posjeta značajnih mjesta u Mekki i Medini (po programu putovanja)
 • Usluge vodiča
Cijena ne uključuje
 • Doplata za 1/1 sobu
 • troškove vize i putničkog osiguranje 350KM (za osobe starije od 65g. 580KM)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani. Ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še’nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur’ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA:

Itinerer putovanja: Sarajevo – Džida – Medina – Mekka- Džida– Sarajevo

 1. DAN SARAJEVO-DŽIDA- MEDINA

Sastanak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu cca 2 sata prije leta. Direktan let do Džide sa Flynas-om XY620 u 12:50h. Chekiranje karata, pasoška kontrola te polijetanje prema Džidi. Dolazak u Džidu u 19:20h po lokalnom vremenu. Poslije obavljene pasoške kontrole i preuzimanja prtljaga slijedi transfer do Medine. Smiještaj u hotel. Noćenje u Medini.

 1. DAN – MEDINA

Sabah namaz. Doručak.Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti/ibadete.

 1. DAN– MEDINA

Sabah namaz. Doručak. Nakon čega slijedi obilazak mubarek mjesta u okolini Medine: Masdžid Quba – prva džamija koju je lično Muhammed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Brdo Uhud – u čijem podnožju se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. gdje treba nazvati selam. Jannat-ul-Baki mezarje – gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje u Medini.

 1. DAN – MEDINA

Slobodan dan za individualni ibadet u džamiji Allahovog poslanika a.s. Poslije ikindije namaza             zajednički obilazak Poslanikove džamije. Slobodne aktivnosti. Noćenje U Medini.

 1. DAN – MEDINA-MEKKA

Sabah namaz. Doručak. Slobodno vrijeme. Nakon klanjanja džume namaza, oblačenje ihrama, odjava iz hotela te polazak prema Mekki cca 14:00h. Usputna posjeta Mikatu Zulhulejfa, gdje ćemo klanjati 2 rekata ihramskog namaza i nijjetit Umru. Nastavak putovanja prema Mekki. Po dolasku smještaj u hotel. Obavljanje zajedničke Umre (Tawafa i Saja). Slobodno vrijeme. Noćenje u Mekki.

 1. DAN – MEKKA

Sabah namaz, doručak. Individualni ibadeti. Noćenje u Mekki.

 1. DAN – MEKKA

Sabah namaz, doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Obavljanje džuma namaza u Haremu. Nakon džume slobodno vrijeme za individualne ibadete. Noćenje u Mekki.

 1. DAN – MEKKA

Sabah namaz i doručak. Oko 8.00 h sati je polazak prema Arefatu, visoravani udaljenoj 22 km jugo-istočno od Kabe. Ukupna površina Arefata je 10,4 km2 i cijela visoravan se nalazi van granica Harema. Postoje predaje prema kojima je Arefat dobio ime po tome što su se tu upoznali Adem, alejhis-selam, i hazreti Hava. Put se nastavlja prema Muzdelifi, dolini smještenoj između Arefata i Mine. Po dolasku na Minu (cca 5km od Muzdelife), slijedi obilazak džemreta, označen prostor na kojem je Ibrahim, alejhis-selam, trebao žrtvovati svoga sina Ismaila, alejhis-selam. Ovaj historijski događaj ostavio je trajne poruke i konkretne propise od kojih je simbolično kamenovanje šejtana na istim mjestima na kojima je to uradio Ibrahim, alejhis-selam. Potom se ide u podnožje planine Nur (5 km istočno od Mekke i na nadmorskoj visini od 621m). Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo, alejhis-selam, mjesto za razmišljanje. To je mjesto gdje je Poslanik, alejhis-selam, primio prve ajete Objave. Povratak u Mekku. Noćenje u Mekki.

 1. DAN – MEKKA

Sabah namaz. Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, ibadete i namaze. Mogućnost za organizovanje grupne posjete pećini Hira i mezaretlju Mualla gdje su ukopani supruga, djed i amidža Poslanika Muhammed a.s. Noćenje u Mekki.

 1. DAN – MEKKA – DŽIDA

Polazak iz hotela u ranim jutarnjim satima (02:50h) .Transfer prema aerodromu u Džidi. Nakon obavljanja carinskih i pasoških formalnosti, ukrcaj na let XY619 u 08:50h za Sarajevo. Slijetanje u Sarajevo je predviđeno u 12:00h. (sva vremena su lokalna). Kraj putovanja.

 

U četverokrevetnoj sobi 2.499 KM ( Le Bosphorus Medina 5* / Anjum Makkah 5*)
U trokrevetnoj sobi 2.649 KM ( Le Bosphorus Medina 5* / Anjum Makkah 5*)
U dvokrevetnoj sobi 2.899 KM (Le Bosphorus Medina 5* / Anjum Makkah 5*)
Cijene važe za rezervacije do 31.12.2023.

Aranžman uključuje :

 • Avionski prijevoz: Sarajevo –  Džida –Sarajevo
 • Aerodromske takse
 • Transfer aerodrom-Medina, transfer Medina-Mekka, obilazak i prijevoz prilikom posjeta značajnih mjesta u Mekki i Medini (po programu putovanja)Mekka-Džida
 • smještaj u odabranom hotelu sa doruckom
 • profesionalni pratilac grupe
 • organizacija putovanja

Aranžman ne uključuje :

 •  troškove vize i putničkog osiguranje 350KM
 • doplata za jednokrevetnu sobu

Potrebna dokumentacija:

 • pasoš
 • fotografija u boji sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)

 

NAPOMENA:
Agencija zadržava pravo izmjene programa i cijene aranžmana u slučaju promjene kalkulativnih elemenata.
ROK PRIJAVE: 15 dana prije polaska ili do popune predviđenih kapaciteta

Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili ne odgovara nužno kategorizaciji hotela

Više o Medina i Mekka

Share on social networks

Posjetite nas na društvenim mrežama!

Posjetite nas na društvenim mrežama!

by avioexpress.ba

Close

Umra 29.01. - 07.02.2024

Price
2499KM per person
Destination
Medina i Mekka

  Ispunite formu za rezervaciju. Obavezna polja su naznačena sa *